img
april 2006
ma ti on to fr
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29
30

Oppdatering fra Grønland!

30.apr.2006 @ 16:53:35

Nå har det gått ytterligere fire dager på vår grønlandsekspedisjon. Vi har avansert 22 km i luftlinje, hvorav over halvparten i går, og steget ca. 400 meter. Vi befinner oss nå på 990 meters høyde. Vi har også bevilget oss en høyst nødvendig hviledag. Pulkene våre veier som nevnt nesten 190 kg hver, og siden vi er på vei opp til breplatået på 2000 meters høyde kjenner vi denne tyngden svært godt på kroppen. Vi trøster oss med at pulkene blir nesten én kilo lettere for hver dag som går.

Christian, Tor og 2 pulker

Torsdag blåste det en del, så vi benyttet anledningen til å prøve ut skiseilene vi har med. Hittil har vi mest drevet med "tørrtrening", så det var interessant å se hvordan de fungerte i praksis. Inntrykket var svært bra: Det trakk som bare juling! Uheldigvis for oss dreide vinden etter hvert i feil retning, så vi måtte gå tilbake til god gammeldags muskelkraft. Det skal bli spennende å prøve skiseilene igjen når vi kommer oss opp på breplatået. :-)

Christian tester skiseilet før ekspedisjonsstart

En ting vi må bli flinkere til er å ta til oss mer væske, siden det ofte er lett å glemme det her i kulden. Det er nok av vann å ta av rundt oss for å si det sånn: Grønlandsisen er i gjennomsnitt 1,5 km tykk, med en maksimal tykkelse på 3,2 km. Vi smelter nå snø til 9 liter vann hver dag.

Selv om vi ikke forventet at turen skulle være noen luksusferie, har vi det etter forholdene veldig bra. Vi er i fin form og humøret er på topp. :-) Det er selvsagt noen småting vi prøver å forbedre etter hvert: Det blir dannet en del kondens i teltet i løpet av natten, så det kan bli ganske fuktig og klamt. Dette problemet prøver vi å få bukt med ved å lufte ut litt mer. En annen ting som ikke er særlig morsomt er å gå ut om natten for å gå på do, særlig hvis det blåser en del. Så vi har gjort to drikkeflasker om til "eksterne urinblærer". Disse isolerte vi med bobleplast i går, etter å våknet opp til to flasker med frosset urin. ;-)

Ellers har vi opplevd dramatikk her på Grønland da fantasien vår i går løp litt løpsk etter en uke i isødet. Stort sett er det bare snø og is å se her i området, så når vi kommer over noe annet blir vi svært nysjerrige. Vi fikk øye på noe som på litt avstand unektelig så ut som en isbjørn. Vi vet godt at det ikke finnes isbjørn på denne siden av Grønland, men valgte likevel å holde mulighetene åpne for at vi kunne bli de første som observerte et eksemplar. Så vi tok ingen sjanser, og nærmet oss objektet med riflen lett tilgjengelig. Lettere flaue kunne vi konstantere at det bare dreide seg om en forlatt pulk. Slike har vi sett flere av lengre nede på breen. Vi håper at våre pulker skal være med oss helt tilbake til Norge.

På fredag holdt vi oss i ro. Vi var faktisk kun utenfor for å gå på do! Vi hadde endelig overskudd til å få fordypet oss i litteraturen vi har medbrakt. Vi har funnet ut at vi skal drive litt religionsforskning mens vi er her i ødemarken. Vi har jo mye tid til å få tenkt oss om for å si det slik. ;) Så vi har begynt på henholdsvis gamletestamentet og koranen.

Vi hilser til alle kjente her fra N67°11m04,6 W49°31m57,9 !

Vi er i gang!

26.apr.2006 @ 20:01:46

Nå er det altså fire dager siden vi tok våre første stavtak på vei over grønlandsisen!

Etter noen ytterst hektiske dager i København med klargjøring av utstyr og diverse forberedelser, satte vi oss på flyet til Kangerlussaq tidlig torsdag morgen. Resten av dagen og påfølgende dag brukte vi til å få formalitetene i orden, og til å sjekke utstyret og se til at alt var klappet og klart for ekspedisjonen.

Været satte derimot en stopper for planene om å komme seg av gårde på lørdag. Målingene fra lenger oppe i høyden var -47 grader celcius og 30 knops vind. Vi fant det lurest å tvinne tomler i et par dager før vi begynte på turen. ;-)

Tilsammen har vi gått 7 km (!) i luftlinje de tre første dagene. Pulkene veier mektige 190 kg hver, og siden vi skal mye oppover det første stykket så er vi nødt til å trekke én pulk om gangen. Det er mye isvuller vi må gå utenom også, så det det ligger mye arbeid bak våre magre 7 km. Vi håper selvsagt at dette skal bedre seg så snart vi kommer opp til breplatået på ca. 2000 meters høyde.

Været de siste dagene har vært fantastisk; minus 10 grader, lite vind og sol. :-)

PS... Tor har forresten begynt på "Krig og Fred" av Leo Tolstoj nå. Man tar ikke med seg de mest lettleste bøkene på en 70-dagers tur i villmarken nei.

hits