img

Oppdatering fra Grønland!

30.apr.2006 @ 16:53:35

Nå har det gått ytterligere fire dager på vår grønlandsekspedisjon. Vi har avansert 22 km i luftlinje, hvorav over halvparten i går, og steget ca. 400 meter. Vi befinner oss nå på 990 meters høyde. Vi har også bevilget oss en høyst nødvendig hviledag. Pulkene våre veier som nevnt nesten 190 kg hver, og siden vi er på vei opp til breplatået på 2000 meters høyde kjenner vi denne tyngden svært godt på kroppen. Vi trøster oss med at pulkene blir nesten én kilo lettere for hver dag som går.

Christian, Tor og 2 pulker

Torsdag blåste det en del, så vi benyttet anledningen til å prøve ut skiseilene vi har med. Hittil har vi mest drevet med "tørrtrening", så det var interessant å se hvordan de fungerte i praksis. Inntrykket var svært bra: Det trakk som bare juling! Uheldigvis for oss dreide vinden etter hvert i feil retning, så vi måtte gå tilbake til god gammeldags muskelkraft. Det skal bli spennende å prøve skiseilene igjen når vi kommer oss opp på breplatået. :-)

Christian tester skiseilet før ekspedisjonsstart

En ting vi må bli flinkere til er å ta til oss mer væske, siden det ofte er lett å glemme det her i kulden. Det er nok av vann å ta av rundt oss for å si det sånn: Grønlandsisen er i gjennomsnitt 1,5 km tykk, med en maksimal tykkelse på 3,2 km. Vi smelter nå snø til 9 liter vann hver dag.

Selv om vi ikke forventet at turen skulle være noen luksusferie, har vi det etter forholdene veldig bra. Vi er i fin form og humøret er på topp. :-) Det er selvsagt noen småting vi prøver å forbedre etter hvert: Det blir dannet en del kondens i teltet i løpet av natten, så det kan bli ganske fuktig og klamt. Dette problemet prøver vi å få bukt med ved å lufte ut litt mer. En annen ting som ikke er særlig morsomt er å gå ut om natten for å gå på do, særlig hvis det blåser en del. Så vi har gjort to drikkeflasker om til "eksterne urinblærer". Disse isolerte vi med bobleplast i går, etter å våknet opp til to flasker med frosset urin. ;-)

Ellers har vi opplevd dramatikk her på Grønland da fantasien vår i går løp litt løpsk etter en uke i isødet. Stort sett er det bare snø og is å se her i området, så når vi kommer over noe annet blir vi svært nysjerrige. Vi fikk øye på noe som på litt avstand unektelig så ut som en isbjørn. Vi vet godt at det ikke finnes isbjørn på denne siden av Grønland, men valgte likevel å holde mulighetene åpne for at vi kunne bli de første som observerte et eksemplar. Så vi tok ingen sjanser, og nærmet oss objektet med riflen lett tilgjengelig. Lettere flaue kunne vi konstantere at det bare dreide seg om en forlatt pulk. Slike har vi sett flere av lengre nede på breen. Vi håper at våre pulker skal være med oss helt tilbake til Norge!

På fredag holdt vi oss i ro. Vi var faktisk kun utenfor for å gå på do! Vi hadde endelig overskudd til å få fordypet oss i litteraturen vi har medbrakt. Vi har funnet ut at vi skal drive litt religionsforskning mens vi er her i ødemarken. Vi har jo mye tid til å få tenkt oss om for å si det slik. ;) Så vi har begynt på henholdsvis gamletestamentet og koranen.

Vi hilser til alle kjente her fra N67°11m04,6 W49°31m57,9 !

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1200682
hits